KORONAVİRUSDAN NECƏ QORUNMAQ OLAR? - Zəruri məsləhətlər
27-02-2020 [13:29]
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq və onların yayılmasının qarşısını almaq üçün zəruri tövsiyələrini açıqlayıb.
Mia.az AQTA-nın açıqlamasını təqdim edir:
"Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına əsasən, son zamanlar Çin Xalq Respublikasının ərazisində meydana gələn COVID-19 virusu dünyanın bir sıra ölkələrinə yayılmaqdadır. İlk yoluxan insanlara xəstəliyin birbaşa heyvan mənşəli qidalardan keçdiyi müəyyən olunmuşdur. Xəstəliyi törədən virusun heyvan mənşəli məhsullar vasitəsi ilə yayılma ehtimalı nəzərə alınaraq vətəndaşların qida məhsulları ilə davranışı, bişirmə (56 °C və ya daha yuxarı temperaturda bişirmək, yaxud termik emaldan keçirmək) və saxlanma zamanı qida təhlükəsizliyi tələblərinə ciddi şəkildə əməl etmələri vacibdir.
Qidalanma zamanı nələrə diqqət etməli?
Orqanizmin sağlam fəaliyyəti və xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırmaq üçün immunitetin güclü olması çox vacibdir. İmmunitetin güclü olması üçün müxtəlif vitamin və mikroelementlərə ehtiyac var. Bura A, C, D, E və B qrup vitaminləri (B2, B6, B12), fol turşusu, dəmir və sink daxildir. A vitamini: treska balığı, yumurta, sarı və narıncı meyvə - tərəvəzlərdə, brokoli, ispanaq, tünd yaşıl və lifli tərəvəzlərdə, C vitamini: sitrus meyvələrdə, yaşıl və qırmızı bibər, qara qarağat, kivi, çiyələk, brokoli, cəfəri, ananas, brüssel kələmi, gül kələm, manqo, noxud və pomidorda, D vitamini: tuna və qızıl balıq kimi yağlı balıqlarda, mal qaraciyəri, pendir, yumurta sarısı, bəzi göbələklərdə, E vitamini: bitki yağları (günəbaxan, zəfəran, qarğıdalı və soya yağlarında), badam, fıstıq, günəbaxan toxumları, ispanaq və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə, B qrup vitaminlərindən B6 vitamini: tuna balığı, qızıl balıq, banan, paxlalılar, mal əti, gərzəkli meyvələr, quş əti, taxıl və noxudda, B12 vitamini: qaraciyər, az yağlı süd, toyuğun döş əti, yumurta, mal əti, tuna balığı, qızıl balıq, ala balıqda mövcuddur.
Sadalanan bu qida məhsullarının qəbulu ilə yanaşı, gündəlik qidalanma və həyat tərzi vərdişlərində immun sistemini zəiflədən bir sıra amillərdən qaçınmaqla da orqanizmimizi təhlükələrdən qoruya bilərik. Həmin amillər: xroniki xəstəliklər, yuxusuzluq, şəkərdən həddindən artıq istifadə, xroniki stress, balanslaşdırılmamış qidalanma, iltihabi xəstəliklər, az hərəkətli həyat tərzi, artıq çəki, siqaret, spirtli içki faktorlarıdır.
Qida yolu ilə yoluxan xəstəliklərin qarşısını necə almalı?
İstehlak etdiyimiz qida ilə davranma, bişirmə və saxlanma zamanı qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl olunması çox vacibdir. Xəstəliyə səbəb ola biləcək zərərli bakteriyaları biz görə bilmirik. Unutmaq olmaz ki, istənilən qida məhsulu özü ilə mikroorqanizmləri daşıya bilir. Qidaları hazırlayarkən, bişirərkən xüsusilə çiy əti hazırlayarkən əllər, istifadə olunan qablar və qida hazırlanan səthlər tez-tez yuyulmalıdr. Meyvə və tərəvəzlər xüsusi həssaslıqla təmizlənməlidir. Qidalar lazımi temperaturda bişirilməli və saxlanmalıdır. Bişirildikdən sonra isə otaq şəraitində saxlanmamalı, dərhal soyudulmalıdır. Çarpaz çirklənməyə yol verilməməlidir. Məsələn, ət və göyərti yanaşı qoyulmamalıdır. Mətbəx mütəmadi olaraq təmizlənməli və dezinfeksiya edilməlidir.
Alış-veriş zamanı nələrə diqqət etməli?
1. Qida məhsullarının alış-verişi zamanı qida təhlükəsizliyi tələblərinə əməl olunması üçün əvvəlcə tez xarab olmayan məhsulları seçmək və onları yerləşdirdikdən sonra soyudulmuş və ya dondurulmuş qida məhsullarını almaq lazımdır.
2. Qablaşdırılması pozulmuş ət və ya quş əti məhsullarını seçmək tövsiyə olunmur.
3. İstifadə müddəti bitmiş qida məhsullarını almaq və ya istehlak etmək yolverilməzdir.
Qida məhsullarını necə saxlamalı?
Tez xarab olan qida məhsulları 2 saat ərzində, temperatur 32 ºC-dən yuxarı olduqda isə 1 saat ərzində soyudulmalıdır. Soyuducu 4.4 ºC-də və ya daha aşağı, dondurucu isə -17.7 ºC-də və ya daha aşağı temperaturda olmalıdır.
Təzə quş əti, balıq, çəkilmiş ət 2 gün ərzində bişirilməli və ya dondurmalı, dana, quzu əti isə 3-5 gün ərzində bişirilməli və ya dondurmalıdır. Tez xarab olan qida məhsullarının, məsələn, ət və quş ətinin keyfiyyətinı qorumaq, həm də onların şirələrinin digər qida məhsullarına keçməməsi üçün onlar etibarlı şəkildə qablaşdırılmalıdır.
Konservləşdirilmiş qidalar donma temperaturuna və ya yüksək temperaturlara məruz qalmamalıdır. Bükülmüş, paslanmış və ya şişmiş konserv qabları dərhal atılmalıdır.
AQTA yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq və onların yayılmasının qarşısını almaq üçün vətəndaşları qida təhlükəsizliyi tələblərinə ciddi şəkildə əməl etməyə, eyni zamanda bu cür xəstəliklərlə bağlı yalnız rəsmi orqanların məlumatlarına etibar etməyə çağırır".
Saleh Səmədovun üçüncü oğlu da vəzifədən uzaqlaşdırılıb - Bu Agentlikdə şöbə müdiri imiş...
Hikmət Hacıyev Ayşe Berris Ekinci ilə görüşüb - FOTO
“Kontakt Home” milyonlarla manat borca düşdü - FOTO
Mərc oyunları oynayan hakimlər cəzalandırılacaq - SİYAHI
QƏZZADA ATƏŞKƏS POZULDU, NETAHYAHU ORDUYA "VUR" ƏMRİ VERDİ - HƏMAS cəsədi geri verməyəcək
Prezident İlham Əliyev Zəngilanda - Daha iki kəndin açılışları olub
Qəzzada dağıntılar altından daha bir israilli əsirin cəsədi tapılıb
Bursada İŞİD üzvləri tutulub - 18 nəfər
"Apple"ın dəyəri artıb - 4 trilyon dolları ötüb
Baş nazir: "Emosiyalar heç kəsi çox uzağa apara bilməz"
"Sivasspor" baş məşqçi ilə yollarını ayırıb - AÇIQLAMA
FİFA türk klubunu cəzalandırdı
İlham Əliyev Ərdoğana məktub göndərib - MƏTN
Bakıda taxtalar yığılan ərazi yanır
Ruben Vardanyana yeni vəkil təyin olunub
Cəbrayıl şəhər məscidinin təməli qoyulub
Ceyhun Bayramov Omana gedib
Küləklə bağlı xəbərdarlıq olunub
Dollar neçəyə olacaq? - Mərkəzi Bank yeni məzənnəni açıqladı
"Qarabağ" - "Çelsi" oyununun biletləri satışa çıxarılıb
"Şəms" və "Üfüq" Günəş Elektrik stansiyalarının təməli qoyulub - İlham Əliyev tərəfindən
Deputatlar toplanır: 11 məsələ müzakirəyə çıxarılacaq - SİYAHI
QARABAĞIN DAHA BİR KƏNDİNƏ KÖÇ OLUB
Prezident avtomobil yolunun açılışında iştirak edib - Cəbrayılda
Cəbrayıl şəhərində ikinci və üçüncü yaşayış komplekslərinin təməli qoyulub - FOTOLAR
Volkan Dəmirəl bu komandanın baş məşqçisi oldu
İrandan Azərbaycana narkotik keçirmək istəyiblər
Keçmiş Baş nazir: "Ramiz Mehdiyev..." - VİDEO
Qırmızı Bazar qəsəbəsinə 71 nəfər köçürülüb
"Etibar Məmmədovun durduq yerə hədəfə alınması və..." - AMİP funksionerindən sərt açıqlamalar
İlham Əliyev Cəbrayılda - Horovlu kəndinin açılışı olub (FOTOLAR)
Əli Əsədov Natalya Petkeviçlə görüşüb
"Şagird-məzun" elektron sistemi üçün "Təqvim planı" təsdiqlənib
Azərbaycanla Belarus arasında Birgə Protokol imzalanıb
Xocalının Təzəbinə və Ballıca kəndlərinə növbəti köç olub
“Hər kəsin gənclikdə səhvləri ola bilər" - Fəzail Ağamalı nikahdankənar oğlu olduğunu təsdiqlədi, "cavanlq səhvidir" dedi
Baş nazirin qatili məhkəmənin ilk iclasında günahını etiraf edib - "Peşman deyiləm"
Ramiz Mehdiyevin məxfi məktubu müxalifləri də üz-üzə gətirdi: "Onun iddiaları cəfəngiyyatdır"
RAMİZ MEHDİYEV və ƏLİ HƏSƏNOVLA ADI HALLANAN NURLAN HƏSƏNOV: o, kimdir? - O qədər mülkləri ortaya çıxdı ki...(SİYAHI)
"El canlı" veriliş niyə dayandı? - AÇIQLAMA
KAĞIZ ÜZƏRİNDƏ 299 ŞİRKƏT YARADANLAR... - Bir milyonluq əməliyyatla bağlı qərar verildi
Prezident İlham Əliyev İmişlidə - FOTOLAR
Şəhid Lətif Şahhüseynovla vida mərasimi keçirilib